Expedities op de Noordpool.

Bernice Notenboom geeft een gezicht aan klimaatverandering.

Bernice Notenboom is het gelukkigst wanneer zij anderen inspireert in actie te komen voor duurzaamheid. Ze is Poolreiziger, klimaatjournalist en filmmaker. Met haar expedities naar beide polen, en bijzondere reizen naar onder andere de Mount Everest, ervoer ze aan den lijve de impact van klimaatverandering.

"Wat mij een geluksgevoel geeft is wanneer ik anderen kan engageren om iets te doen op het gebied van duurzaamheid. Ik heb in mijn leven veel gedaan, meegemaakt en ook overleefd. Ik ben nog steeds de eerste Nederlandse vrouw, die naar de Zuidpool is geskied. Ik houd van extreme gebieden, daar kom ik tot leven."

Het gevolg van klimaatverandering.

Maar haar laatste skitocht van de Noordpool naar Canada ondernam ze in 2014. Daarna was het ijs te dun om een veilige reis te maken. Vliegtuigen hebben anderhalve meter ijsdikte nodig om een veilige landing te maken in geval van nood. Maar het wordt telkens lastiger veilige reizen naar deze gebieden te ondernemen. Een direct gevolg van klimaatverandering.

Ik ben het gelukkigst als ik mensen inspireer in actie te komen.

"Wanneer je met eigen ogen de impact van klimaatverandering ervaart, moet je wel in actie komen. Daarom onderneem ik reizen naar deze gebieden met bestuurders en besluitmakers. Zo hoop ik impact te maken. Op een van mijn reizen naar Spitsbergen met bestuurders uit de financiële sector hebben we een intentieverklaring getekend om in 2020 af te bouwen met niet-duurzame beleggingen en duurzame beleggingen te promoten. Niet meer investeren in fossiele brandstoffen, dat noem ik lef hebben. Ergens moeten we de overstap gaan maken. De enige manier waarop dit kan is dit samen en op een grootschalige manier aan te pakken."

Win het boek Arctica.

Net zo geïntrigeerd worden door de Noordpool als Bernice? Ze heeft de verhalen van haar drie expedities op papier gezet: Arctica. “Mijn biografie van de Noordpool,” zoals ze het zelf noemt. Raak ook besmet met het poolvirus, lees over haar ervaring met de adembenemende stilte, het ruige terrein en de extreme vrieskou. Maar ook de fascinatie voor de zichtbare effecten van de opwarming van de aarde. Tien exemplaren van dit bijzondere boek mogen we weggeven. Laat hieronder jouw naam en e-mailadres achter om kans te maken. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel