Het goud van het regenwoud.

Regenwouden zijn cruciaal voor het voortbestaan van onze planeet. Ze reinigen de lucht, absorberen broeikasgassen zoals CO2 en stabiliseren het klimaat – zowel wereldwijd als op lokaal niveau. Tropische bossen bieden daarnaast onderdak aan 80 procent van ’s werelds terrestrische biodiversiteit en zorgen voor inkomsten voor boeren, gemeenschappen en bedrijven. Dat laatste moet natuurlijk wel duurzaam gebeuren en daar staat de Rainforest Alliance voor. De Rainforest Alliance heeft in Nederland onlangs de pensioenregeling voor haar werknemers ondergebracht bij Zwitserleven.

De rijkdom van regenwouden.

Ontbossing berooft ons van een cruciaal wapen tegen klimaatverandering. Tegelijkertijd is bijna de helft van de tropische bossen in de wereld verdwenen en wordt jaarlijks nog eens zo’n 32 miljoen hectare gekapt, voornamelijk om plaats te maken voor landbouw. De ironie is dat de grond vaak niet eens erg vruchtbaar is. Het goud van de regenwouden schuilt in de bomen.

Credits Sergio Izquierdo

Credits Sergio Izquierdo

Credits Marcus Schaefer

Credits Marcus Schaefer

Verantwoord ondernemen is de norm.

Al meer dan 30 jaar werkt de Rainforest Alliance - in 2018 gefuseerd met UTZ - aan het creëren van een duurzamere wereld. Dit doen zij door de natuur te beschermen en de levensstandaard van kleinschalige boeren en lokale gemeenschappen die voor hun levensonderhoud op tropische bossen zijn aangewezen, te verbeteren. De non-profitorganisatie is actief in meer dan 70 landen en streeft ernaar de manier waarop er wordt geproduceerd en geconsumeerd te veranderen, met een focus op cacao, koffie, thee, bananen, bosproducten en palmolie.

Meetbare impact.

Onder andere het Rainforest Alliance certificeringsprogramma speelt daarin een grote rol. Meer dan 2 miljoen boeren zijn momenteel volgens de criteria van de Rainforest Alliance standaard gecertificeerd, om economische, ecologische en sociale duurzaamheid te verbeteren. Ruim 5.000 bedrijven kopen door Rainforest Alliance gecertificeerde ingrediënten in. In meer dan 170 landen zijn producten voorzien van de bekende groene kikker te koop. Door voor een Rainforest Alliance gecertificeerd product te kiezen draag je bij aan een betere toekomst voor de mens en de natuur.

Credits Ellen Chege

Credits Sergio Izquierdo

Maya-noten.

In het regenwoud van Petén, Guatemala, groeide de maya-noot lange tijd min of meer onopgemerkt. Nu levert de noot volop werkgelegenheid en een extra bron van inkomsten op. Vrouwen uit zeven lokale gemeenschappen volgden trainingen georganiseerd door de Rainforest Alliance, om de noot te leren roosteren, malen en op duurzame wijze verwerken tot een vitamine- en eiwitrijk meel. Dit meel kan worden verkocht voor een prijs die bijna viermaal zo hoog is als die van rauwe noten. Niet alleen kunnen de vrouwen zo bijdragen aan het broodnodige inkomen voor hun gezin, ze zijn hierdoor ook volhardende beschermers geworden van het tropische bosecosysteem waarin de maya-nooit groeit.

Voor meer informatie, kijk op rainforest-alliance.org.

Deel dit artikel.

Volgend artikel:

Zonder jetlag de wereld rond.