Insecten op je bord

Krekelkluifjes, wormenburgers en sprinkhaanbonbons. De opmars van insecten op ons bord is niet te stuiten.

De meeste Nederlanders moeten er nog niet aan denken: een maaltje insecten in plaats van boerenkool met worst. Toch heeft meer dan driekwart van de wereldbevolking de beestjes op het menu staan en Nederland lijkt aarzelend dit voorbeeld te gaan volgen. En terecht, want insecten zijn duurzaam en lekker.

‘Wat zijn dit toch beauties’, zegt Marian Peters, oprichter van de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers, VENIK. In haar hand houdt ze een zeker zes centimeter grote sprinkhaan. 'Moet je die kop zien, puur design!' Dan stript ze met een soepele beweging de vleugels van het gedroogde dier en stopt het in haar mond. Krakend vindt het stukje design zijn einde, terwijl Peters de smaak roemt: 'Het heeft wel iets weg van noten, prima voor in een salade.' Peters is razend enthousiast om insecten op het Nederlandse menu te krijgen. Ze laat geen gelegenheid onbenut de diertjes als lekkernij te promoten. En met succes. Aarzelend neemt een enkele supermarkt gekweekte keverlarven en sprinkhanen in het assortiment op. Peters erkent dat er nog wel een slag gemaakt moet worden om de markt voor de enge beestjes te ontwikkelen. Dankzij enkele effectieve publiciteitscampagnes zijn de insectenfans erin geslaagd enkele topkoks enthousiast te krijgen voor deze veelzijdige stukjes vlees. Hier en daar prijken de beestjes als exclusieve lekkernij zelfs op de menukaart.

Krekelkluifjes.

Maar niet alleen Peters ziet een maaltje insecten helemaal zitten. Ook de Wageningse hoogleraar entomologie Arnold van Huis staat pal voor insecten op ons bord. Hij zou niets liever zien dan dat Nederland massaal aan de insectenburgers of gegrilde krekelkluifjes gaat. En daar heeft hij goede redenen voor. Insecten zijn namelijk niet alleen lekker, maar ook veel gezonder dan ons vlees uit de bio-industrie. De zes-potigen bevatten hoogwaardige onverzadigde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Met een onsje insecten per dag kan een volwassene in zijn totale eiwitbehoefte voorzien.

”Insecten vormen een milieuvriendelijke oplossing om de groeiende wereldbevolking van hoogwaardig eiwit te kunnen voorzien”
- Arnold van Huis

Het is volgens de hoogleraren eigenlijk verbazend dat de westerse wereld die hoogwaardige voeding nagenoeg links laat liggen. 'Insecten vormen een milieuvriendelijke oplossing om de groeiende wereldbevolking van hoogwaardig eiwit te kunnen voorzien', stelt Van Huis. 'Ze zijn efficiënt te kweken en lusten vrijwel alles, zelfs afval of mest.' Volgens Van Huis is het noodzaak andere eiwitbronnen te vinden omdat er simpelweg onvoldoende capaciteit zal zijn om de groeiende wereldbevolking van hoogwaardig eiwit te voorzien. Vergeleken met de productie van onze vertrouwde biefstuk of karbonade doen insecten het verbluffend goed als duurzaam vee. Antibiotica zijn niet nodig en de diertjes zetten een relatief groot deel van hun voedsel om in lichaamsmassa, een procent of 60 is geen uitzondering. Bij varkens ligt dit percentage nauwelijks op de helft. 'Insecten zijn koudbloedig en hoeven geen energie te stoppen in het op pijl houden van hun lichaamstemperatuur', legt van Huis uit. ‘Daardoor groeien ze efficiënter.' Daarnaast kun je van een insect vrijwel alles eten, bij varkens is dit slechts de helft. Uiteindelijk zijn insecten zo minimaal driemaal efficiënter dan onze koeien en varkens.

Mentale omslag.

De Nederlandse consument blijft toch nog wel aanhikken tegen griezelige beestjes in de salade. Van Huis: 'Het blijft lastig een Nederlander een insectenkop tussen zijn kiezen te laten vermalen.' Om insecten aan de man te krijgen moeten mensen een mentale omslag maken en dat valt niet mee. Positieve ervaringen met voedsel waarin insecten onherkenbaar verwerkt zijn, kunnen hierbij helpen. Wageningse voedingstechnologen denken dan aan pizza's of andere kant-en-klaarproducten waarin insecten verwerkt zijn. Het lijkt onontkoombaar dat de Nederlander uiteindelijk toch aan de insectenburger zal gaan, wellicht zonder zich daarvan bewust te zijn. En laten we wel zijn: garnalen, oesters en slakken verdienen ook geen schoonheidsprijs en zijn nu toch breed geaccepteerd als delicatesse. En de insectenbonbons, afgewerkt met subtiele druppeltjes chocola en bloemen, komen misschien wel in aanmerking voor die schoonheidsprijs.

Hans Wolkers

Wetenschapper en wetenschapsjournalist, heeft tientallen wetenschappelijke en enkele honderden populairwetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

Deel dit artikel.

Volgend artikel:

Creativiteit groeit door grenzen.