Een beschermd regenwoud begint bij jezelf.

Fotografie: Mohsin Kazmi

De Rainforest Alliance smeedt al sinds 1987 een groeiende wereldwijde alliantie om te werken aan een betere toekomst voor mens en natuur. De organisatie brengt verschillende partijen bij elkaar die de manier waarop we ons land gebruiken en tropische gewassen – zoals koffie, thee, cacao en bananen – produceren, fundamenteel kunnen veranderen. Het beschermen van het regenwoud speelt daarin een belangrijke rol. Minder regenwoud heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor de boeren en gemeenschappen die voor hun levensonderhoud van regenwoud afhankelijk zijn, maar ook voor de biodiversiteit, mensenrechten en ons klimaat.

Indrukwekkende resultaten.

De resultaten van het werk van de Rainforest Alliance zijn indrukwekkend. Zo werkt de Rainforest Alliance inmiddels samen met meer dan 5.000 bedrijven voor het verduurzamen van hun bedrijfspraktijken en zijn de producten met een Rainforest Alliance of UTZ-keurmerk (sinds 2018 onderdeel van de Rainforest Alliance) verkrijgbaar in meer dan 170 landen.

Maar wat kun jij doen?

Natuurlijk is het belangrijk dat organisaties als de Rainforest Alliance het voortouw nemen. Tegelijkertijd wordt de impact van die inzet vele malen groter als een groeiende groep consumenten en organisaties ook initiatief toont. Check deze ‘to-do list’ met de ‘Sustainable Six’: zes (soms ook erg leuke) initiatieven om zelf positief bij te dragen.

1. Koop de juiste producten.

Ga actief op zoek naar producten met het groene kikker logo of het UTZ-label. Deze keurmerken geven aan dat boerderijen en bedrijven strikte duurzaamheidsnormen volgen om de natuur te beschermen, het levensonderhoud van boeren en arbeiders te verbeteren.

2. Wees kritisch als je een vakantie boekt.

Heb je plannen om straks naar Latijns-Amerika of de Caraïben te gaan? Geef dan de voorkeur aan hotels en resorts die zijn gecertifieerd door de Rainforest Alliance.

Fotografie: Sergio Izquierdo

Fotografie: Mohsin Kazmi

Fotografie: Richard Kok

3. Laat je kinderen spelenderwijs kennismaken met sustainability.

Check de leuke en educatieve online games van de Rainforest Alliance. Zoals ‘Jewels of the earth’ dat kinderen spelenderwijs de flora en fauna van het regenwoud leert kennen. Of ‘Track it back’, een game waarmee ze ontdekken waar hun voedsel vandaan komt.

4. Gebruik sustainability-lesmateriaal op school.

Als leraar of schoolhoofd kun je gebruik maken van (gratis) lesmateriaal van de Rainforest Alliance dat studenten leert begrijpen hoe het regenwoud bijdraagt aan het klimaat en onze gezondheid en welzijn.

5 . Koop een T-shirt of cap.

Het kopen van een leuk Rainforest Alliance T-shirt of een cap is niet alleen een mooie donatie, je werkt ook een beetje mee aan de groei van de naamsbekendheid van de organisatie.

6. Doe de 30-dagen-Sustainability-Challenge.

Schrijf je in voor een 30-dagen Sustainable Challenge waarbij je elke dag tips krijgt om meer sustainability in je leven te krijgen en hoe je nieuwe gewoontes onderdeel van je leven maakt.

Deel dit artikel.

Volgend artikel:

Change tastes great.