Van chirurg tot bierbrouwer.

Enkele jaren geleden nam Jan-Paul Rutten afscheid van de operatietafel om de leiding op zich te nemen van de Gulpener bierbrouwerij, die al bijna twee eeuwen in handen is van zijn familie. Nu wil Rutten de meest duurzame bierbrouwer worden.

Sinds 1825 is de Gulpener bierbrouwerij in handen van de familie Rutten. Jan-Paul is de achtste generatie in het bedrijf. Toch koos hij oorspronkelijk voor een carrière als chirurg. ‘Ik heb nooit druk ervaren. We waren altijd betrokken bij het bedrijf maar, het was geen must om in het bedrijf verder te gaan. Mijn zussen en ik moesten vooral onze eigen koers varen.’

De switch.

Jan-Paul Rutten wordt chirurg en trouwt met een plastisch chirurg. Maar als hij tijdens zijn chirurgie-opleiding gevraagd wordt om toe te treden tot de Raad van Commissarissen van Gulpener, begint het te kriebelen. ‘Mijn vrouw zei op een gegeven moment: je praat zoveel over die brouwerij, moet je daar niet eens wat serieuzer over na gaan denken?’ Na een jaar als chirurg in een ziekenhuis in Nepal gewerkt te hebben, neemt Rutten afscheid van de geneeskunde en stapt in het familiebedrijf.

Duurzaamheid op twee manieren.

‘De wens om duurzaam te brouwen ontstond in de jaren 90,’ vertelt Rutten. ‘Mijn vader heeft duurzaamheid omarmd. Hij keek daar op twee manieren naar. Aan de ene kant technische duurzaamheid: het milieu zo min mogelijk belasten. Daarnaast maatschappelijke duurzaamheid: je rol naar je medewerkers en de regio. Dat leidde ertoe dat hij zich als eerste richtte op regionale grondstoffen.’Gulpener richtte een coöperatie op met circa 25 plaatselijke boeren die het brouwgerst voor het bedrijf telen. Ook de hop en het water die Gulpener gebruikt, komen uit eigen regio. Van de 700 Nederlandse brouwerijen zijn wij de enige die het op die manier doet.’

Van en voor de regio.

‘Regionale productie heeft een aantal duidelijk voordelen,’ vertelt Rutten. ‘Het belangrijkste is dat we onze footprint verlagen. Maar minstens zo belangrijk is de band met de regio, het partnerschap dat we hebben met onze boeren.’ Deze manier van werken levert ook uitdagingen op. ‘Wij hebben ieder jaar een andere oogst. Het ene jaar is nat en koud, het andere warm en droog. Dat is wat moeilijker, wellicht wat duurder, maar wij vinden dat we dit moeten doen om duurzaam te zijn. Wij zorgen dat we er goed bier van maken.’

Visie.

In de jaren 90 kwam Gulpener ook met het ‘verbond met de natuur’, waarin de duurzaamheidsvisie van het bedrijf beschreven stond. ‘Om de paar jaar halen we dat weer naar boven, passen het aan de moderne tijd aan en ondertekenen het. Dat houdt ons continu scherp.’

Brouwhuis.

Gulpener wil in 2030 volledig fossielvrij bier brouwen. ‘Die stip op de horizon geeft echt richting.’ Het resulteerde dit jaar onder meer in het meest duurzame brouwhuis van Europa. Hierin wordt gewerkt met een aantal unieke concepten, zoals een warmtepomp, een nieuwe manier om het brouwsel te verwarmen en een nieuwe brouwtechniek. Dit alles zorgt voor 75% minder energieverbruik. Hiermee is het Limburgse bedrijf Europees koploper.

Deel dit artikel.

Volgend artikel:

Zo duurzaam mogelijk leven? Deze apps helpen.