Zo duurzaam mogelijk leven? Deze apps helpen.

Meer duurzaamheid in je leven brengen is soms gecompliceerd. Er zijn zoveel zaken waar je idealiter rekening mee zou willen houden. Daarom is het een uitkomst dat er steeds meer apps worden ontwikkeld die helpen om de juiste keuzes te maken.

1. Ecosia, de duurzame zoekmachine.

We zijn het al decennia gewend: hebben we een vraag (wat voor vraag dan ook), dan stellen we die aan Google. Maar nu zijn er ook duurzame zoekmachines. Neem Ecosia. Het verschil met Google is dat Ecosia reclame-inkomsten gebruikt voor het planten van bomen! Door Ecosia in te stellen als standaard-zoekmachine draag je dus heel eenvoudig een steentje bij.

2. Stop de voedselverspilling met ‘Too Good To Go’.

‘Too Good to Go’ is goed voor het milieu én helpt de lokale ondernemer. Via ‘Too Good to Go’ koop je voordelig het voedsel dat de aangesloten restaurants en winkels die dag over hebben. Dat betekent minder verspilling van grondstoffen en minder afval. Duurzaam én goed voor de portemonnee.

3. Beat the microbead.

Steeds meer cosmeticaproducten bevatten microbeads. Miniscule, plastic bolletjes die bijdragen aan de plastic soep. Via de badkamerafvoer belanden ze in het riool. En omdat zuiveringsinstallaties niet zijn ontworpen om ze eruit te filteren, gaan ze onbelemmerd door naar onze oceanen. Zeedieren absorberen of eten deze microplastics, zodat ze uiteindelijk ook op ons bord belanden. Omdat er weinig bekend is over microbeads in producten en ze met het blote oog niet zichtbaar zijn, ontwikkelde Stichting Noordzee samen met de Plastic Soup Foundation een app. Scan de barcode van een product en je weet meteen of het microbeads bevat.

4. ‘Good on you’ voor verantwoorde winkels.

Weten of de winkels waar je graag komt groen bezig zijn? ‘Good on You’ waardeert merken op basis van duurzaamheid. Er zijn vijf hoofdscores: ‘we avoid’, ‘not good enough’, ‘it’s a start’, ‘good’ en ‘great’. Naast deze scores vind je informatie over de winkel. Bovendien doet de app suggesties voor soortgelijke winkels die hoog scoren op duurzaamheid.

5. Creëer de ideale tuin met ‘HuisjeBoompje Beter’.

‘HuisjeBoompjeBeter’ helpt om je tuin in te richten op een klimaatbestendige, milieuvriendelijke én onderhoudsarme manier. Dat is niet alleen duurzaam, het groen inrichten van je tuin heeft nog meer voordelen. Zo wordt je tuin regenbestendig en is de temperatuur in de tuin tijdens een warme zomer minder hoog.

6. Waar kun je ‘Eerlijk Winkelen’?

Met ‘Eerlijk Winkelen’ vind je winkels die biologische, tweedehands- of Fair Trade-producten verkopen. Van kleding tot speelgoed en van cosmetica tot meubels. Ook horecazaken zoals koffieshops en lunchrooms zijn opgenomen in de app.

7. Een stuk wijzer met VISwijzer.

De VISwijzer onthult welke vissen, schaal- en schelpdieren duurzaam zijn. Zo help je het zeeleven een beetje vooruit! De app werkt heel simpel: Groen betekent dat de vis veel voorkomt en niet overbevist is. Rood geeft aan dat er (te) veel vraag is naar deze vissoort. Dus: niet kopen!

8. Peerby: huren bij de buren.

80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan één keer per maand. Dus waarom kopen als je ook kunt huren of lenen van je buren via Peerby? Delen in plaats van kopen, betekent minder onnodig gebruik van grondstoffen, minder energieverspilling en CO2-uitstoot tijdens de productie en minder transport.

9. ‘Think Dirty’ beoordeelt ingrediënten.

Hoe clean en gezond zijn onze schoonheids-, persoonlijke en huishoudelijke producten? ‘Think Dirty’ beoordeelt ze aan de hand van de ingrediënten. Gebruikers krijgen een score te zien en de ingrediëntenlijst. Elk ingrediënt wordt geëvalueerd: veilig of mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Wil je meer weten, dan biedt de app per ingrediënt informatie.

10. ‘HappyCow’ voor vegetarische en vegan restaurants.

‘HappyCow’ helpt al vanaf 1999 als je verantwoord buiten de deur wilt eten. Met de community-app vind je lekkere, vegetarische en vegan hotspots in de buurt. Waar je ook bent. Gebruikers kunnen hun vegan ontdekkingen toevoegen. Zo blijft de app door de gebruikers up-to-date.

Deel dit artikel.

Volgend artikel:

Het lijkt wel twee keer per jaar kerst.